• Головна
  • Новини
  • Круглий стіл «Актуальні проблеми соціального та медичного забезпечення учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС»

Круглий стіл «Актуальні проблеми соціального та медичного забезпечення учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС»

IMG c42813fb1059fff41bf263c3f7db01f8 V

     28 квітня в приміщенні Костянтинівської центральної міської публічної бібліотеки відбувся круглий стіл «Актуальні проблеми соціального та медичного забезпечення учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС». В засіданні прийняли участь керівництво міської ради, члени громадських організацій, учасники ліквідації Чорнобильської АЕС.
     35 років минуло з часів катастрофи. Але проблем у ліквідаторів не меншає. Саме їх розгляду і було присвячено цей захід.
     Учасників зустрічі цікавили питання різнопланового характеру, зокрема: пенсійне забезпечення чорнобильців; порядок отримання посвідчень дружинам загиблих та померлих учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС; розміри щорічної допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання виплати грошової компенсації замість санаторно-курортного лікування; компенсація вартості продуктів харчування; надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 409; щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»; виконання судових рішень про пенсійні виплати за 2014 рік; медичне забезпечення ліквідаторів аварії на чорнобильській АЕС, щорічне медичне обстеження, отримання безоплатних рецептів за програмою «Доступні ліки», доступ до послуг в умовах карантину, порядок і умови вакцинації.
     Під час обговорювань міський голова О. Азаров наголосив, що влада зобов’язана приділяти увагу вирішенню тих питань, які найбільше турбують чорнобильців, забезпечувати їм всебічний соціальний захист і задоволення їх медичних потреб. А також зазначив, що є певне коло проблем, які місцева влада може і буде вирішувати на місцевому рівні. З метою налагодження такої роботи треба визначити та відокремити напрямки роботи, яка може бути здійснена на місцях, а за якими необхідно залучення влади на державному рівні.
     За результатом круглого столу учасниками були розроблені напрямки спільної роботи для вирішення невідкладних питань та отримання позитивного результату.