Костянтинівські податківці запрошують громадян задекларувати минулорічні доходи


Щороку декларувати свої минулорічні доходи - Конституційний обов’язок громадян за частиною 2 статті 67 Конституції України.
З початком 2022 року розпочалася кампанія декларування доходів громадянами за 2021 рік, яка триватиме до 1 травня 2022 року.
Обов’язок щодо подання декларації у платників податків, здебільшого,виникає разі отримання доходів не від податкових агентів.Тобто, коли доходи отримано не від підприємців, підприємств, організацій, а від інших фізичних осіб.
Наприклад, до таких доходів відносяться:
- доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам;
- успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення;
- продаж рухомого та нерухомого майна;
- доходи від обробки земельних ділянок (паїв), тощо.
Але є доходи, отримані від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але звільнені від оподаткування. Тому громадянин має сам їх задекларувати та сплатити податкові зобов’язання.
Наприклад, до таких доходів відносять:
- операції з інвестиційними активами;
- іноземні доходи;
- отримання у власність майна за рішенням суду;
- списана заборгованість за комунальні платежі, тощо..
Обов’язок щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкову декларацію платник не подає, якщо отримував доходи:
- від податкових агентів, крім випадків, прямо передбачених розділом ІV Податкового кодексу України (ПКУ);
- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розділу IV ПКУ не оподатковуються, чи оподатковуються за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів сплачено податок;
- у вигляді об’єктів спадщини (дарування), які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до ПКУ.
За вибором платника декларацію можна подати за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або в електронному вигляді.
Центр обслуговування платників Костянтинівської ДПІ знаходиться за адресою: м.Костянтинівка, пр-т Ломоносова,125, 1 поверх. Телефон для довідок: (06272) 6-12-30. Графік роботи: пн-чт з 8-00 до 17-00, пт з 8-00 до 15-45, перерва з 12-00 до 12-45, сб-нд вихідні дні.