• Головна
  • Управління Держпродспоживслужби

Управління Держпродспоживслужби в м.Костянтинівці повідомляє

Наближається сезон кліщів!
Профілактика кліщового іксодового бореліозу (хвороби Лайма).

Як відбувається напад кліща?
Кліщі підстерігають здобич сидячи на кінчиках травинок, листя нижніх гілок кущів. Лісові кліщі малорухливі і за все життя навряд проповзають десяток метрів. Вони підіймаються на травинку або стебло куща на висоту до півметра і терпляче чекають, коли поруч пройде жертва.
Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час, після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Існує ризик нападу кліщів в електричці, в автобусі, якщо поряд є попутники, які повертаються з лісу. Крім того, кліщі можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами. Кліщі непомітно і дуже міцно чіпляються кігтиками лапок за тканину або шерсть. Перекочувавши на свою жертву, кліщ шукає місця з ніжною шкірою. У людини він зазвичай впивається в пахвові западини, в пахову область, шию. У собак - за вухами, на животі. Прокушуючи шкіру, кліщ упивається глибше і починає смоктати кров. При цьому він дуже міцно закріплює свій хоботок слиною. Кліщ встромляє в шкіру свої щелепи і одночасно виділяється слина, яка є анестетиком - знеболюючою речовиною. Саме тому укус кліща безболісний.
Як захистити себе від нападу кліщів?
При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується:
• Одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову слід покривати головним убором;
• Проводити під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;
• Звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м місце для привалів, нічного сну на природі;
• Вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;
• Якщо разом з вами на природі перебував ваш пес – його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання;
• Використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій необхідно звертатись до лікарів.
При виявленні на тілі кліща
Краще його видалити в лікувально-профілактичному закладі, адже інфікування може відбутися навіть через неправильне видалення, коли його ненароком причавити. Вірогідність захворіти, якщо кліщ провів на тілі менше 24 годин, мінімальна.
Досліджувалися різні методики видалення кліща, що присмоктався, але самим ефективним і безпечним є – з використанням пінцета.
При самостійному видаленні кліща необхідно дотримуватися наступних вимог: перед витяганням кліща шкіру слід обробити будь-яким антисептиком. Необхідно захопити кліща пінцетом (з тупими або заокругленими кінцями) якомога ближче до шкіри і витягти його помірним рівномірним зусиллям, спрямованим суворо вертикально, не застосовуючи жодних викручувальних рухів. Після вилучення шкіру повторно обробити антисептиком. Важливо постаратися під час вилучення не розчавити кліща. Якщо підрукою немає пінцета, то можна витягти кліща захищеними пальцями (захистити можна бинтом, гумовими рукавичками). Кліща слід одноразово обернути бинтом, вхопити якомога ближче до шкіри і акуратно потягнути вгору перпендикулярно шкірі. Після видалення кліща обов'язково помити руки з милом або обробити антисептиком.
Після укусу кліща можливі варіанти розвитку:
• Людина залишається здоровою
• Людина інфікована (заражена)
Хвороба Лайма (кліщовий лайм-бореліоз) – це природно-вогнищеве, інфекційне, полісистемне захворювання, яке розвивається після укусу кліща, зараженого бореліями.
Зараження також може відбутися при попаданні випорожнень кліща на шкіру з наступним їх втиранням при розчісуванні.
Симптоми іксодового кліщового бореліозу (хвороба Лайма):
Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду від однієї до 60 діб, найчастіше - 14 діб.
• Укус кліща;
• Почервоніння в місці укусу кліща (мігруюча кільцеподібна еритема червоно-рожевого кольору 5-6 cм. в діаметрі. У процесі свого розвитку еритема поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії, іноді до 50 см.), у 30-40% хворих еритема не спостерігається;
• Незначний свербіж в місці укусу кліща;
• Часто разом з еритемою у людини з’являється лихоманка, біль голови, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і млявість.
Якщо лікування хворих на ранній стадії не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, приводячи до тривалої непрацездатності та інвалідності. У хворих уражаються різні органи: шкіра, суглоби, м’язи, нервова і серцево-судинна система, печінка, очі.
Що робити з видаленим кліщем?
Видаленого кліща слід помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд, щільно закрити кришку. Кліща віднести в лабораторію особливо небезпечних інфекції Державної установи «Вінницькій обласний лабораторний центр МОЗ України» (м. Вінниця, вул. Маліновського, 11), де проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників іксодового кліщового бореліозу. Також, спеціалісти лабораторії проводять сучасний імуноферментний аналіз виявлення антитіл до бореліозів (хвороби Лайма).
Кліщовий вірусний енцефаліт – це природне-вогнищеве гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, яке може привести до інвалідності, а в окремих випадках - до летальних випадків.
Вірус кліщового енцефаліту зберігається, розмножується в організмі кліща та передається наступним поколінням.
Зараження людини відбувається під час кровосмоктання кліща, при випадковому роздавлюванні кліща чи розчісування місця укусу та втиранні в шкіру зі слиною чи тканинами кліща збудника інфекції, при вживанні в їжу сирого молока інфікованих кіз, корів.
Період від зараження до перших клінічних проявів хвороби (інкубаційний період) триває, в середньому 7-14 днів, з коливаннями від однієї до 30 діб. У хворого різко підвищується температура тіла, до 38-39 С, з’являється нудота, блювота, турбують болі в м’язах шиї, спини, кінцівок. В місті присмоктування кліща з’являється еритема. В подальшому відмічається симптоми ураження центральної нервової, серцево–судинної, дихальної систем. Для лікування призначають імуноглобулін проти кліщового енцефаліту.
Дотримуйтесь простих, доступних методів захисту від кліщів і вони Вас не потривожать!

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Управління Держпродспоживслужби в м. Костянтинівці

 

Поради батькам:
як відправити дитину до оздоровчого табору

У період оздоровчої кампанії власниками та персоналом дитячих закладів оздоровлення та відпочинку вживаються заходи щодо створення умов для безпечного, змістовного відпочинку дітей. Однак, забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя великою мірою залежить від того, як дитина буде підготовлена до поїздки.

Батькам, які відправляють дітей на відпочинок корисно знати:
Висновок про можливість перебування дитини у дитячому закладі оздоровлення/відпочинку надає шкільний або сімейний лікар, до якого необхідно звернутись для проходження медичного огляду та отримання медичної довідки на школяра, що від'їздить до дитячого оздоровчого табору.
Протипоказаннями до направлення дитини у заклад оздоровлення/відпочинку є інфекційне захворювання, контакт з інфекційними хворими; наявність соматичної патології, у зв'язку з якою дитина не може відвідувати організований колектив, та загострення хронічних неінфекційних захворювань.
У медичній довідці мають бути зазначені дані про результати огляду дитини на педикульоз та коросту, стан здоров'я, щеплення, наявність хронічної патології, групу з фізичної культури, режим оздоровлення, тощо.
У разі відхилень у стані здоров'я дитини батькам необхідно повідомити про це лікаря закладу оздоровлення/відпочинку та вихователів.

Не раніше ніж за три дні до початку оздоровчої зміни необхідно отримати у лікувально-профілактичному закладі довідку про відсутність контакту з інфекційними хворими за місцем проживання та місцем навчання.
Необхідно забезпечити дітей засобами особистої гігієни, теплим одягом на випадок зниження температури повітря, легким закритим одягом для вечірніх прогулянок, подорожей, походів у ліс, зручним взуттям (бажано декілька пар), головним убором.
Лікарських засобів дитині у заклад оздоровлення/відпочинку давати не потрібно. Кожний заклад забезпечений необхідними медикаментами та медичним обладнанням, організована цілодобова робота кваліфікованого медичного персоналу, у т.ч. лікаря.
Не слід давати дитині харчові продукти. У закладах оздоровлення/відпочинку області вартість харчування дозволяє забезпечити дітей повноцінним різноманітним харчуванням, у т.ч. свіжими фруктами, овочами, соками, кондитерськими виробами.
Відправляючи дитину до закладу оздоровлення/відпочинку, батькам необхідно провести роз'яснювальну роботу з питань обов'язкового дотримання режиму дня. виконання вимог вихователів та медичного персоналу, заборонити самовільно виходити за територію закладу, купатись у водоймищах або басейні і обов'язково за будь-якої надзвичайної ситуації, при виникненні проблем у стані здоров'я повідомляти вихователів та медичний персонал. Також, пояснити необхідність виконання правил особистої гігієни, обережність при прогулянках у лісі (в одязі, який захищає від нападу кліщів, комарів та інших комах). У разі укусів комахами також звернутись до вихователів чи медичного працівника.

 

Чим шкідливе спалювання опалого листя і сухої трави?

Шкода від спалювання листя і сухої трави велика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, люди рідко звертають на це увагу.
Щороку навесні, як тільки встановлюється тепла погода, починається справжній «пекельний» бум: горить суха трава на господарських угіддях, уздовж доріг та залізничних колій і навіть на узбіччях вулиць. Сезонні «палії» розводять вогнища з опалого листя, вологої торішньої трави та інших рослинних залишків прямо перед будинками, на вулицях, в житлових кварталах, аби-де… , а інші мешканці не можуть відчинити вікна помешкань або ж просто висушити випрані речі. Дорослі та діти змушені дихати цим димом.
Спалювання сухої трави стало для наших громадян настільки звичним, що практично не звертається увага на те, якої шкоди ці дії завдають довкіллю, життю та здоров’ю людей.
При згоранні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється майже 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук.
У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання.
З димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для нашого організму речовин. Потрапивши в організм людини, діоксин довгий час зберігається в ньому завдяки своїй хімічній стійкості і здатності поглинатися жировими тканинами, в яких відкладається.
Додаткова проблема полягає в тому, що із сухою травою, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.
До вогнища нерідко потрапляють ДВП, ДСП, фанера, які містять формальдегідні смоли, до складу яких входять формальдегіди.
При згоранні, скажімо, поліетиленового пакету, в повітря йде до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини.
Щільний чорний дим від горіння пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. Ці часточки та токсичні гази негативно впливають на здоров’я населення: стають причиною дертя в горлі, кашлю, подразнення очей, головного болю, труднощів з диханням.
Постійно подразнений димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Це все призводить до зниження імунітету людини, часто посилює негативний перебіг хронічних захворювань. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти, ларингіти, трахеїти.
КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО:
- спалювати рослинні залишки на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок;
- спалювати всі види відходів на прибудинкових територіях і в сміттєзбірниках, на території зелених насаджень.
Спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, без дозволу відповідних органів, є заборонене законодавством України. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 77 (1) адміністративного кодексу України, статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, статтями 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», статтею 9 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», пунктами 3.6.14., 3.7.4. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, пунктами 3.6., 6.4.2. Правил утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України, іншими відповідними законодавчими актами.
Згідно Конституції України, кожен громадянин України має право на:
- безпечне для його життя та здоров’я навколишнє природне середовище;
- подання до суду позовів до державних органів, підприємств, установ, організацій і громадян про відшкодування шкоди, заподіяної їх здоров’ю та майну внаслідок негативного впливу на навколишнє природне середовище.
Про спалювання сухої трави і листя місцеві жителі можуть повідомляти: державну екологічну інспекцію; органи місцевої влади, поліцію.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Управління Держпродспоживслужби в м. Костянтинівці

 

Що потрібно знати про гепатит А?

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.
Вірусний гепатит А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненням хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. Стадія від моменту зараження до перших клінічних проявів називається інкубаційний період, він триває близько 35 діб, можливі інтервали від 15 до 50 днів.
У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5 0 С протягом перших 2-3 днів, ломотою в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребір’ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного пива). Можливе свербіння шкіри.
Після перенесенного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.
Загострення та рецидиви спостерігаються у 2,5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов’язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників.
Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.
Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).
Щоб уникнути зараження вірусом гепатиту А, необхідно:
1. Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип’ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
2. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
3. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану).
4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.
5. При приготуванні страв чітко дотримуватись технології приготування, умов та термінів зберігання.
6. Суворо дотримуватись правил особистої гігієни - обов'язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування
туалету.
7. Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря

До уваги населення міста!

Станом на 31 грудня 2016 року, за минулий рік, в Україні зареєстрований 91 випадок африканської чуми свиней (далі – АЧС), з яких 84 – домашні свині, 7 - дикі.
У 2017 році вже зареєстровано 3 випадки АЧС серед домашніх свиней, один з яких – в селі Чмирівка Старобільського району Луганської області, що є найближчим до меж Донецької області осередком АЧС.
Ситуація щодо африканської чуми свиней в Україні продовжує погіршуватись та набуває загрозливих масштабів, несе загрозу не лише галузі свинарства, а й в цілому сільському господарству, економіці та продовольчій безпеці України.
З метою недопущення захворювання на АЧС на території міста Костянтинівки Управлінням Держпродспоживслужби в м. Костянтинівці постійно вживаються заходи щодо здійснення оперативного контролю, керівництва та координації діяльності органів виконавчої влади, державних служб, підприємств, установ, організацій щодо профілактики та недопущення АЧС на території міста.
Але без дотримання вимог чинного законодавства України суб’єктами господарювання і населенням міста при утриманні, переміщенні та забою свиней, реалізації м’яса та продуктів збою, обігу продукції тваринного походження не можливо забезпечити в повному обсязі стабільну епізоотичну ситуацію.
Тому при дотриманні наступних рекомендацій можливо суттєво знизити загрозу виникнення АЧС:
1. Дотримуватися «закритого» режиму роботи господарств, що займаються вирощуванням свиней, та ветеринарно-санітарно правил при забої та реалізації м’яса.
2. Проводити переміщення живих свиней тільки при наявності ветеринарних документів.
3. Не придбати та не реалізувати на стихійних ринках та інших несанкційних місцях торгівлі живих тварин та продукції тваринного походження.
4. Виключити кормління свиней кормами, харчовими відходами без термічної обробки.
5. Обов’язково надавати поголів’я свиней до ветеринарного огляду, вакцинацій.
6. Не викидати трупи тварин та не переробляти вимушено забитих свиней.
Пам'ятайте, що за дії (бездіяльності), які потягли за собою виникнення вогнищ АЧС і її поширення передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність!

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарії
Управління Держпродспоживслужби в м. Костянтинівці

План заходів на 2017 рік

Інформаційні та технологічні картки з видачі ветеринарних документів та дозволів

Інформаційна та технологічна картки з видачі експлуатаційного дозволу оператором ринку, що провадить діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження

Інформаційна та технологічна картки з видачі експлуатаційного дозволу для провадження діяльності: на потужностях (об’єктах) з переробки неїстівних продуктів тваринного походження; на потужностях (об’єктах) з виробництва, змішування та приготування кормових добавок, преміксів і кормів. 

Інформаційна та технологічна картки з видачі дозволу на проведення заходів із залученням тварин

ІНФОРМАЦІЙНА КАРТКА з видачі ветеринарних документів

ІНФОРМАЦІЙНА КАРТКА АДМІНІСТРАТИВНОЇ ПОСЛУГИ Видача висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи

Комплексна програма спільних оперативних дій у разі виникнення підозри та підтвердження діагнозу на африканську чуму свиней в м. Костянтинівка на 2016-2018р.

 

Оперативна інформація про отруєння фальсифікованим небезпечним алкоголем станом 10.11.2016

За оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області станом на 10.11.2016 в Ізюмському районі за результатами судово-медичної експертизи зареєстровано летальний випадок отруєння сурогатами алкоголю. Загальна кількість отруєнь фальсифікованим алкоголем по Харківській області становить – 100, з них померли – 53. За даними судово-медичної експертизи в Харківській області метиловий спирт виявлено у 50 померлих.
За оперативними повідомленнями територіальних органів Держпродспоживслужби в Донецькій, Луганській, Житомирській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областях нових випадків отруєнь сурогатами алкоголю не зареєстровано (отруїлося - 46 осіб, з них померли - 16). Кількість постраждалих станом на 10.11.2016 по кожній області наступна:
1) Миколаївська область (м. Миколаїв): отруїлося – 6 осіб, померло - 6;
2) Житомирська область (м. Бердичів): отруїлося – 3 особи, з них померла - 1 особа;
3 ) Дніпропетровська область (с. Катьощине Томаківського району): 8 осіб, померло - 2;
4) Донецька область (м. Лиман): отруїлося – 9 осіб, з них 5 померло;
5) Луганська область (м. Рубіжне): отруїлося та померло - 2 особи;
6) Запорізька область (Вільнянський район):отруїлося – 18 осіб.
Згідно з результатами судмедекспертизи у 56 померлих виявлено в крові метанол (Харківська область – 50, Миколаївська область – 5, Житомирська – 1).
Станом на 18 годину 10.11.2016 року в країні зареєстровано 146 випадків отруєнь фальсифікованим небезпечним алкоголем, з них 69 завершилися летально.

В Одеській області зареєстрований спалах АЧС

Відповідно до оперативної інформації ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області у період з 13.11.2016 по 15.11.2016 в ПП «Агро-ДІС» було зареєстровано загибель 104 голів свиней різних вікових груп. Підприємство розташоване в с. Кохівка Ананьївського району Одеської області. За попередньою інформацією в ПП «Агро-ДІС» утримується близько 5700 голів свиней.
При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) 16.11.2016 встановлено діагноз на африканську чуму свиней (АЧС) (звіт про результати дослідження № 007483 п.м./16 від 16.11.2016).
З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ананьївській райдержадміністрації, рішенням якої затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду.
В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС.
Довідково: з початку 2016 року в Одеській області зареєстровано 21 випадок АЧС у Роздільнянському, Овідіопольському, Савранському, Балтському, Іванівському, Любашівському, Ананьївському, Кілійському, Болградському та Біляївському районах.

Поради щодо профілактики грипу
Найкращий спосіб вберегтися від сезонного грипу — щорічна вакцинація. Та якщо притримуватися простих правил, то навіть без вакцини шанси вберегтися від захворювання виростають в рази. Декілька важливих порад від медиків допоможуть уникнути хвороби в розпал сезону грипу.

1. Уникайте близького контакту
Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, які хворіють на застуду, мають нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію поруч з іншими, щоб вберегти їх від хвороби.

2. Захворіли — лишайтеся вдома

Якщо можливо, то візьміть вихідний з роботи або навчання. Грип швидко передається іншим, тож ваше перебування в людних місцях сприятиме поширенню інфекції.
3. Прикривайте ніс та рот
Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою органи дихання — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.
4. Мийте руки
Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.
5. Намагайтеся не торкатися обличчя
Очі, рот та ніс для мікробів, як вхідні двері. На руках дуже багато мікробів та торкаючись ними обличчя ви збільшуєте їхні шанси потрапити в організм.
6. Привчіть себе до корисних звичок
Ретельно очистіть та продезинфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий. Стежте за достатньою кількістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Управління Держпродспоживслужби в м. Костянтинівці

 

До уваги суб’єктів господарювання та населення міста!

У квітні 2016р. в м. Костянтинівці на виконання постанов Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 р. № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», від 16 грудня 2015 р. № 1092 «Про утворення територіальних органів Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів» запрацювало управління Держпродспоживслужби в м. Костянтинівці, утворене шляхом реорганізації управління ветеринарної медицини в м. Костянтинівці.

Всі функції, які виконувало управління ветеринарної медицини в м. Костянтинівці, передано до відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії, а функції Костянтинівського районного управління Головного управління ДСЕС у Донецькій області - відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.
Основним завданням новоствореної служби є реалізація державної політики у галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, карантину та захисту рослин, ідентифікації та реєстрації тварин, санітарного законодавства, попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення, метрологічного нагляду, ринкового нагляду в межах сфери своєї відповідальності, насінництва та розсадництва (в частині сертифікації насіння і садивного матеріалу, охорони прав на сорти рослин), державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів і реклами в цій сфері.

Повідомляємо, що в управлінні захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області запрацювали нові телефонні номери: 0991516406, 0635431672, 0677958424 для надання консультацій мешканцям Донецької області з питань захисту споживачів.
Графік надання телефонних консультацій:
Пн – Чт з 9.00 до 16.00
Пт з 9.00 до 15.00
перерва з 12.00 до 13.00

До уваги суб’єктів господарювання, які проводять діяльність з обігу харчових продуктів!

12.05.2016

Управління Держпродспоживслужби в м.Костянтинівці повідомляє, що з 8 квітня 2016 року, у відповідності до статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів», набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10 лютого 2016 р. № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам», зареєстрований в Мін'юсті 12 березня 2016 року за № 382/28512, який визначає процедуру державної реєстрації потужностей, що використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.

Суб’єкти господарювання (юридичні особи, фізичні особи – підприємці, фізичні особи), які провадять діяльність на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності.

Зазначений обов’язок поширюється на:

- заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами тваринного та рослинного походження (вода питна, напої також підлягають реєстрації) всіх форм власності - магазини, лотки з реалізації;

- заклади громадського харчування (ресторан, бар, кафе, піцерія тощо);

- підприємства (господарства), що провадять діяльність на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, які не мають експлуатаційного дозволу, в тому числі власники водних об’єктів.

ПОПЕРЕДЖЕННЯ:

Оператори ринку, відповідно до статті 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів», несуть відповідальність в межах діяльності, яку вони здійснюють.

Виробництво, зберігання харчових продуктів на потужностях, незареєстрованих відповідно до вимог цього Закону, тягне за собою накладення штрафу:

- на юридичних осіб - у розмірі від двадцяти трьох до тридцяти мінімальних заробітних плат ( від 33350 до 43500 грн. ),

- на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від восьми до п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат (від 11600 до 21750 грн).

Сплата штрафу не звільняє від проведення державної реєстрації потужності.

Для проведення реєстрації суб’єктів господарювання необхідно подати до Управління Держпродспоживслужби в м.Костянтинівці заяву про державну реєстрацію потужності, яка використовується на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, відповідно до Порядку.
Адреса Управління Держпродспоживслужби в м.Костянтинівці: вул. Торецька 284,м.Костянтинівка Донецька область, 85114, тел. (06272)4-27-16

РЕЄСТРАЦІЯ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ БЕЗОПЛАТНО.

Як запобігти АЧС?

Африканська чума свиней – контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, на яке хворіють свині всіх вікових груп. Захворювання передається при прямому контакті хворих свиней із здоровими, через продукти зі свинини та їх відходи, кліщами та механічно (транспортними засобами, при переміщенні тварин і людей). Лікування АЧС і його специфічна профілактика (вакцинація) відсутні.

Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.
Симптоми захворювання свиней на АЧС: пригніченість, відмова від корму, висока температура, хитка хода. Може бути синюшність шкіри на підгрудку, череві,утворення темно-червоних плям, що не зникають при натисненні, блювання, закреп чи пронос, важке дихання, кашель, параліч задніх кінцівок. Поросні свиноматки абортують. Смертність, як правило, досягає 100 відсотків.

Вірус АЧС досить стійкий: у трупах свиней зберігається до 10 тижнів, у гною – до трьох місяців, у м’ясі і копченій шинці – до 5-ти місяців, у замороженому стані – до 3 років.

У вогнищі захворювання усе свинопоголів’я піддається безкровному забою та спалюванню, у 20-кілометровій зоні тварини забиваються та піддаються промпереробці. Строк карантину - 6 місяців. Протягом року після зняття карантину забороняється вирощування та розведення свиней.

З метою недопущення занесення збудника хвороби на територію міста, управління Держпродспоживслужби в м.Костянтинівці рекомендує дотримуватися простих, але важливих правил:

1) В особистих підсобних господарствах приміщення, де утримуються свині, повинні бути закритими, надійно ізольованими, без доступу сторонніх осіб.

2) Заходити в приміщення, де утримуються свині, потрібно в змінному одязі та взутті.

3) У приміщеннях, де утримуються тварини, потрібно обов’язково проводити регулярне прибирання, дезінфекцію, дезінсекцію, а також знищувати гризунів.

4) Не використовувати для напування тварин воду з річок, що течуть через лісові масиви, де можуть жити дикі кабани.

5) В жодному разі не купувати тварин за межами м.Костянтинівка, без супровідних ветеринарних документів.

6) Не купувати м’ясо та м’ясні продукти на стихійних ринках.

7) Не використовувати харчові відходи для годівлі свиней .

8) Забій тварини проводити тільки після клінічного огляду лікарем ветеринарної медицини.

9) Для свиноферм забезпечити закритий режим роботи.

При виявленні підозри на захворювання, або при загибелі свиней потрібно негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини або звернутися за телефонами: 5-31-00, 095-510-83-33


Управління Держпродспоживслужби в м. Костянтинівці

ОБЕРЕЖНО СКАЗ!!!

Сказ - це одне з найбільш небезпечних інфекційних захворювань вірусної природи, протікає з важким ураженням нервової системи і закінчується, як правило, смертельним наслідком.
Щоб уникнути зараження домашні тварини в обов'язковому порядку підлягають щорічній вакцинації проти сказу, яку Ви можете зробити в КМДЛВМ за адресою вул. Торецька, 284 (Пролетарська). Вакцинація безкоштовна.
Вірус виділяється в зовнішнє середовище зі слиною інфікованої тварини. Зараження людини відбувається при укусі або ослинення твариною пошкодженої шкіри або слизової оболонки.
У людей зараження вірусом сказу неминуче призводить до 100% смертельного наслідку у разі розвитку симптомів. Однак термінова вакцинація після зараження вірусом зазвичай дозволяє запобігти розвитку захворювання.
Виділяють три стадії захворювання.
1) Продромальний період триває 1-4 діб та проявляється підвищенням температури, головним болем, стомлюваністю, втратою апетиту, невеликі посмикування м'язів.
2) Стадія збудження - триває від 4 до 7 днів, супроводжується лихоманкою до 40oС. Різко підвищується роздратованість на яскраве світло, різні звуки, шум. Хворі стають агресивними, буйними, з'являються галюцинації, марення, відчуття страху, з'являються судоми, парези і паралічі м'язів.
3) Третя стадія - настає параліч очних м'язів, порушується ковтальні функція. Слинотеча в поєднанні з порушенням ковтання призводить до появи піни в роті. Смерть зазвичай настає від зупинки дихання внаслідок пошкодження дихального апарату.
Якщо вас покусала собака, слід негайно промити рану мильною водою, потім обробити перекисом водню і негайно звернутися до травмпункту.
Державна ветеринарна служба
Тел. 5-31-00

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Держпродспоживслужба рекомендує:
• НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
• НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
• НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
• Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.
• Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.
• НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
• НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.
• При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.
• НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.
• Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
• При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
• Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом.
• Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
• При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
• Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
• У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.
• При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.
ПАМ'ЯТАЙТЕ!
Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

Держпродспоживслужба застерігає про небезпечність отруєння грибами

За 5 місяців 2016 року в Україні зареєстровано вже 37 випадків отруєння грибами серед населення. За цей час постраждала 51 людина і одна з них внаслідок отруєння померла. Усі випадки були зареєстровані у побуті.
Для порівняння у 2015 році було зареєстровано 97 випадків харчових отруєнь грибами з кількістю постраждалих 148 чоловік (з них 17 закінчилось смертельно).
ПАМ`ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ
Щоб не отруїтися дикорослими грибами
Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте таке:
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
- під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
- не вживайте сирих грибів.
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох раз) протягом 30 хвилин.
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
Ніколи не застосовуйте „домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
- Негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
- Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
- Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Не займайтеся самолікуванням! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Зареєстровано 4 спалахи захворювання на африканську чуму свиней

За останній період в Україні зареєстровано чотири спалахи захворювання на африканську чуму свиней (АЧС): три в Одеській і один у Чернігівській областях.
Так, за повідомлення Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області зафіксовано спалах АЧС у с.Осички Савранського району Одеської області. У цьому населеному пункті формована група із вилучення свиней за участю представників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, райдержадміністрації та фахівців ветеринарної медицини.
У с. Шляхове Балтського району Одеської області через спалах АЧС вилучено та знищено 24 голови свиней. З метою координації дій із локалізації та ліквідації спалаху АЧС 02.08.2016 проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Балтській райдержадміністрації.
Крім того, через спалах АЧС вилучено та знищено 97 голів свиней у ФО Варбанець В.В. (територія Барановської сільської ради Іванівського району Одеської області). 02.08.2016 відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Іванівській райдержадміністрації щодо вжиття заходів із локалізації та ліквідації захворювання у вказаній території.
У свою чергу за оперативною інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, у зв’язку з встановленням випадку АЧС станом на 02.08.2016 відбулося засідання Державної протиепізоотичної комісії при Ічнянській райдержадміністрації, на якому затверджено План заходів щодо профілактики, недопущення, поширення та ліквідації захворювання африканською чумою свиней в приватному секторі с. Бакаївка Ічнянського району Чернігівської області. На місці працюють оперативні групи з вилучення свинопоголів’я та м’ясопродуктів з господарств громадян. На даний момент вилучено 3 голови свиней загальною вагою 400 кг.
Із метою локалізації та ліквідації захворювання у всіх зазначених неблагополучних пунктах функціонують стаціонарні карантинно-міліцейські пости за участю фахівців Національної поліції (Національної гвардії) та ветеринарних спеціалістів. У зонах спостереження та нагляду ведеться моніторинг фізіологічного стану тварин, а на карантинних постах проводиться дезінфекція автотранспорту. Торгівля живими свинями, м’ясом із них та іншими продуктами на місцевих базарах заборонена. Серед населення продовжується роз’яснювальна робота.

Увага, трихінельоз!

Трихінельоз залишається актуальною проблемою багатьох країн світу, адже переносники збудників – це домашні, дикі й синантропні тварини, які спричинюють часте виникнення осередків трихінельозних вогнищ.
Соціально-економічні труднощі в державі, наявність стихійних ринків, торгівля м’ясопродуктами, які не пройшли ветеринарну експертизу, наявність сформованих природних і синантропних вогнищ трихінельозу дають підстави вважати прогноз із трихінельозу й надалі несприятливим.
Чинником передачі інвазії є м’ясо диких та домашніх тварин, отримане при полюванні, вільному випасанні свійських тварин та порушеннями правил утримання, забою тварин і реалізації м’ясопродуктів. Сьогодні трихінельоз серед населення виявляється майже на всій території України, куди завозяться м’ясопродукти з його осередків та порушуються ветеринарно-санітарні правила.
Трихінельоз – це гостре або хронічне захворювання тварин і людей, яке характеризується значними функціональними змінами в органах і системах організму. У людини даний гельмінтоз характеризується гострим перебігом: лихоманкою, м’язовими болями, набряком обличчя, висипами на шкірі, високою еозинофілією; при тяжкому перебігу – ураженням міокарда, легень, центральної нервової системи. Хвороба викликає ускладнення, які часто призводять до летальних наслідків.
Збудником трихінельозу є круглий гельмінт Trichinella spiralis, розміром 1,5 – 2,0 мм. Статевозрілі гельмінти паразитують у кишечнику людей і тварин, а личинкова стадія – у поперечно-посмугованих м'язах. У природному вогнищі людина найчастіше заражається трихінельозом при вживанні в їжу термічно недостатньо обробленого м’яса тварин, зокрема свинини.
Трихінельоз розповсюджений в природі у всьому світі серед хижаків і всеїдних ссавців, а також гризунів. В оточенні людини виникають синантропні вогнища інвазії. За характером епідемічних спалахів трихінельоз нагадує інфекційні хвороби (тиф, туляремію, дизентерію), а за злоякісним перебігом не має собі подібних. Основним джерелом інвазії для людини в синантропному вогнищі є свині. У природі джерелом зараження є дикі кабани, борсуки, єнотоподібні собаки, бурі та білі ведмеді, морські ссавці.
Хвороба завдає великих збитків господарствам багатьох країн (організація трихінелоскопії свинини; утилізація свинячих туш, уражених збудниками трихінельозу; захворювання людей, зниження їх працездатності тощо).
Боротьба з трихінельозом проводиться комплексно (медичними, ветеринарними і мисливськими організаціями).
У м’язах тварин інвазійність личинок зберігається роками, а в трупному матеріалі вони гинуть під впливом лише дуже високої температури або низької (- 400, - 500°С). Личинки трихінел гинуть при дії температури не менше 800°С всередині шматка м’яса. Соління і копчення м’яса на інкапсульовані личинки майже не діють. При вакуумному сушінні при 55-580°С личинки гинуть протягом 4 годин.
З метою профілактики та недопущення виникнення даного захворювання керівники господарств та власники тварин зобов'язані:
- забезпечити стійлове утримання свиней;
- завозити тварин тільки з благополучних щодо трихінельозу господарств;
- забій свиней проводити лише на забійних пунктах і майданчиках під контролем ветпрацівника;
- постійно проводити дератизацію у тваринницьких приміщеннях, на територіях ферм, у місцях зберігання кормів, тушки загиблих гризунів своєчасно прибирати та спалювати;
- забезпечити утримання територій і приміщень звіроферм у належному санітарному стані.
Категорично забороняється:
- подвірний забій тварин без ветеринарно-санітарного контролю;
- продаж свинини, м’яса диких тварин без клейма ветсанекспертизи.
Санітарно-освітня робота спрямована на поширення серед населення відомостей про трихінельоз. Особиста профілактика трихінельозу полягає в тому, щоб вживати в їжу тільки обстежене на трихінельоз м'ясо свиней і диких тварин. Не можна купувати м'ясо цих тварин або м'ясопродукти на стихійних ринках при відсутності довідки ветсанекспертизи. При підозрі для повної гарантії м'ясо повинно піддаватися тривалій термічній обробці (не менше 2,5 години) при товщині шматка м'яса не більше 8 см.

Інформація про випадки АЧС у Харківській та Сумській областях

Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області 01.09.2016 в домогосподарстві в с. Бабаї Харківського району Харківської області було виявлено захворювання та загибель 4 голів свиней.
При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ) (м. Київ) 03.09.2016 встановлено діагноз на африканську чуму свиней (АЧС) (звіт про результати дослідження № 005783 п.м./16 від 03.09.2016).
Крім того, відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області 02.09.2016 було зареєстровано загибель 3 голів свиней в домогосподарстві в м. Білопілля Білопільського району Сумської області
За результатами лабораторних досліджень 03.09.2016 встановлено діагноз на АЧС (звіт про результати дослідження № 005785 п.м./16 від 03.09.2016).
З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалахів АЧС на місцях проведені засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при відповідних райдержадміністраціях, рішеннями яких затверджено плани з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду.
В осередках захворювань вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС.

Оперативна інформація щодо отруєння алкоголем
станом 18 жовтня 2016 р.

За оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області від 17.10.2016 зареєстровано новий випадок отруєння в одного мешканця с. Слобідське Харківського району (14.10.2016), який завершився 14.10.2016 летально та 2 особи – мешканці смт. Високий, які були госпіталізовані 12.10.2016 та 13.10.2016, померли 14.10.2016. Загальна кількість отруєнь сурогатами алкоголю по Харківській області становить – 91, з них померли – 44. За даними судово-медичної експертизи в Харківській області метиловий спирт виявлено у 30 померлих.
За оперативними повідомленнями територіальних органів Держпродспоживслужби в Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій, Луганській, Житомирській та Миколаївській областях нових випадків отруєнь сурогатами алкоголю не зареєстровано (отруїлося - 44 особи, померли - 14). Кількість постраждалих по кожній області наступна:
1) Запорізька область (м. Вільнянськ, с. Українка, с. Матвіївка, с. Любимівка Вільнянського району): отруїлося - 17 осіб;
2) Дніпропетровська область (с. Катьощине Томаківського району): отруїлося – 8, з них померла -1 особа;
3) Житомирська область (м. Бердичів): отруїлося – 3 особи, з них померла 1 особа;
4) Донецька область (м. Лиман): отруїлося – 9 осіб, з них 5 померло;
5) Луганська область (м. Рубіжне): отруїлося та померло - 2 особи;
6) Миколаївська область (м. Миколаїв): отруїлося та померло - 5 осіб.
За повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області згідно результатів судмедекспертизи у 5 померлих виявлено в крові метанол, за інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області за результатами проведеної судово-медичної експертизи 1 померлому встановлено посмертний діагноз: отруєння метиловим спиртом.
Станом на 9:00 17.10.2016 року в країні зареєстровано 135 випадки отруєнь фальсифікованим небезпечним алкоголем, із них завершились летально – 58.
За даними Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів, з 21 вересня в Україні від отруєння фальсифікованим алкоголем загинули 58 осіб. Лише за десять днів було зафіксовано 77 випадків отруєння алкоголем, більш ніж половина з яких закінчилася летально.
Найбільша кількість померлих - у Харківській області: там зареєстровано 58 випадків отруєнь сурогатами алкоголю, з них 25 осіб померло. Подібні випадки були зафіксовані на Донеччині, Луганщині, Миколаївщині, Житомирщині тощо.
У більшості випадків було встановлено, що смерть настала внаслідок отруєння метанолом. А з тих, хто вижив, чимало людей втратили зір - це також є ознакою дії метанолу.
Метиловий спирт - це найпростіший одноатомний спирт, безбарвна отруйна речовина. Достатньо 5-10 мілілітрів метанолу, щоб виникла важка інтоксикація, а 30 мілілітрів є смертельною дозою. Гранична доза метанолу складає 0,25-0,5 мілілітрів на кілограм маси тіла.
Отруєння метанолом спочатку нагадує звичайне алкогольне отруєння (людину нудить, вона блює, втрачає контроль над тілом), проте якщо в алкоголі присутній метанол, за кілька годин розвивається сліпота. Адже в організмі метанол розщеплюється на формальдегід та мурашину кислоту, які відносяться до нейросудинних отрут та діють на нервову тканину зорового нерву.
Щороку десятки українців помирають саме через вживання сурогатного алкоголю. Ззовні підроблений алкоголь нічим не відрізняється від якісного. Вид пляшки, акцизна марка, смак, запах - усе ідентичне. Різниця лише у хімічному складі. До речі, до статистики входять й ті, хто отруївся самогоном, бо часто, особливо на селі, його вважають "чистим" та нешкідливим.
А чи можна отруїтися алкоголем без вмісту метанолу?
Так, більшість алкогольних отруєнь виникає якраз з вини не метанолу, а етанолу. Як і метанол, етанол у великій кількості є отрутою, яка впливає на нервову, серцево-судинну, дихальну систему, спричиняє печінкову та ниркову інтоксикації. Загалом, отруєння алкоголем - як легальним, так і нелегальним - входять до трійки причин смертності українців.
Яка ж доза горілки є смертельною? У кожного вона своя, адже у всіх різний стан печінки, метаболізм, вироблення ферментів. Проте якщо рівень етанолу у крові становить 3 та більше проміле, така інтоксикація може бути загрозливою для життя. І якщо при отруєннях алкоголем вчасно не надати адекватну медичну допомогу (ніякі розсоли чи активоване вугілля тут вже не допоможуть), смерть може настати протягом 24 годин.
Якщо говорити про дорослих, то найчастіше отруюються саме міцними напоями, хоча бувають і випадки винного отруєння. А діти експериментують із слабоалкогольними напоями та енергетиками, додаючи в них горілку. Так от: шість пляшок таких напоїв точно приведуть дитину до реанімації.
Тож якщо після вживання алкоголю у вас є симптоми отруєння (нудота, блювота, запаморочення, сповільненість дихання, серцева аритмія, піт, ослаблення пульсу), терміново звертайтеся за кваліфікованою медичною допомогою.
А найдієвіша профілактика - відмовитися від споживання спиртного.

Пам’ятка щодо профілактики грипу та ГРВІ

У зв’язку з початком епідемічного сезону грипу та гострих респіраторних інфекцій (ГРІ) 2016-2017 років Держпродспоживслужба звертає увагу на здійснення заходів щодо профілактики цих захворювань.
Серед інфекційних захворювань, які офіційно реєструються в Україні, грип та ГРВІ в загальній сукупності становлять понад 90%. Щороку практично кожний шостий мешканець України залучається до епідемічного процесу з грипу та ГРВІ.
Щорічно епідемічний сезон з грипу триває орієнтовно з вересня - жовтня по березень - квітень. У цей період є найбільший ризик заразитися небезпечним недугом.
Грип – це висококонтагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Джерелом інфекції при грипі є хвора людина. Особливо заразна інфікована людина при грипі в розпал хвороби, в гарячковому стані. Період зараження продовжується в середньому 4-7 днів. Передача інфекції відбувається головним чином повітряно-крапельним шляхом.
Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною.
На підставі узагальнених результатів вивчення циркулюючих штамів вірусів грипу ВООЗ рекомендувала для виробників імунобіологічних препаратів включити до складу грипозних вакцин наступні штами вірусів, що вірогідно будуть циркулюватимуть у Північній півкулі в епідсезоні 2016 – 2017 років, в тому числі й на території України:
– А/Каліфорнія/7/2009(H1N1)pdm09-подібний вірус,
– A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) подібний вірус,
– вірус B/Brisbane/60/2008.
Для чотирьохвалентної вакцини, крім вищевказаних компонентів, рекомендується включити В/Phuket/3073/2013 подібний вірус.
Враховуючи високу мінливість вірусів грипу з урахуванням оновленого складу вірусів, що вірогідно циркулюватимуть на території країни, погіршення соціально-економічної ситуації у новому сезоні можна очікувати збільшення кількості захворілих в Україні до 8 млн. осіб.
Довідково: Штам грипу типу А (Н1N1), який ще називають пандемічний, або свинячий грип вже кілька разів завдавав значної шкоди людству (пандемія Іспанки, Мексика 2009 рік). Вчені стверджують, що можливо він передався людині від свиней, а згодом поширився від хворої людини до здорової. У переважної більшості людей в усьому світі хвороба протікає у вигляді грипоподібного захворювання без ускладнень та закінчується повним одужанням за тиждень навіть без медикаментозного лікування.
Проте важка форма перебігу хвороби характеризується швидко прогресуючою первинною вірусною пневмонією, яка, на відміну від бактеріальної пневмонії, не чутлива до антибіотиків і без правильного лікування може призвести до летального результату протягом 24 годин після появи перших ознак ускладнення.
Профілактика
Яким би не був штам вірусу, варто запам'ятати і дотримуватися найголовніших простих правил. Адже грип, як і інші респіраторні віруси передається повітряно-крапельним шляхом і вражає органи дихання. Профілактичні заходи спрямовані насамперед для підвищення резистентності організму до дії збудників грипу, а також інших ГРІ та ГРЗ. Тож прості речі, які рятують життя:
Уникати контактів з хворими.
Джерело вірусу – хвора людина. Захворів - залишайся вдома. Нема нічого героїчного у відвідуванні роботи хворим - і сам як слід не працюєш і колег на лікарняне ліжко вкладеш. Лікарі вже кілька років повторюють, що жодних ліків із доведеною профілактичною ефективністю від вірусу грипу не існує. Вітаміни, імуностимулятори, чарівні пігулки - препарати із недоведеною ефективністю.
Чим менше людей, тим менше шансів захворіти.
Тому обмеження відвідувань натовпів, у тому числі і відвідування дитячих колективів іноді виправданий захід. Рішення про тимчасові карантинні заходи дозволяють розвести дитячі колективи і уповільнити поширення інфекції. Проте - це не означає, що дитина у цей час має ходити до розважальних центрів, відвідувати кінотеатри, спортивні зали тощо.
Щоб не контактувати із хворими у транспорті - не лінуйтеся пройти зупинку пішки по свіжому повітрю. Так само не варто зайвий раз навідуватися до супермаркетів та торгівельних центрів!
Маски
Використання маски виправдане лише за умови використання її хворою людиною, якщо поряд здорові. Звісно, вірус вона не затримає, але допоможе зупинити крапельки із вірусом. Міняти її необхідно, щойно стане вологою. Використовувати маски на вулиці - взагалі немає сенсу. Віруси не виживають у прохолодному, вологому повітрі назовні, проте гарно себе почувають у теплих сухих приміщеннях - тому не забувайте їх провітрювати.
Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню та довго залишаються ефективними. Економити чи лінитися вчасно замінити маску немає сенсу — волога маска не діє. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках — їх потрібно відразу викидати в смітник.
Уникайте висихання слизових оболонок носа, постійно закапуйте сольові розчини. Можна приготувати розчин самостійно (1 чайна ложка звичайної солі на 1 л кип’яченої води) або купити в аптеці фізіологічний розчин, або готові сольові розчини для введення в носові ходи.
Правила гігієни
Інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких Ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками Ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому, не торкайтеся без потреби свого обличчя. Часто мийте руки, у період загрози вірусної інфекції часто мийте руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим розчином із вмістом спирту (дезінфікуючі спреї, гелі та гігієнічні серветки).
Витирати носа при нежиті необхідно одноразовими серветками, які одразу викидати у смітник. Якщо не маєте хустинки, кашляти або чхати потрібно не в долоню, а в лікоть. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик зараження і широкого розповсюдження інфекції. У таких умовах в якості одноразових серветок можна використовувати туалетний папір.
Пам'ятайте ці прості правила самі та дітей навчайте!
Регулярно провітрюйте приміщення та робіть вологе прибирання — як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж декількох годин після перебування у приміщенні хворої людини.
Дотримуйтесь здорового способу життя, що передбачає повноцінний сон (не менше 7-8 годин на добу). В сезон застуд слід обмежити важкі силові тренування, бо вони знижують імунітет; рекомендована зарядка з обов’язковими елементами дихальної гімнастики.
У харчовий раціон слід включати не менше 50% рослинної їжі в сирому вигляді (капуста кольорова, білокачанна, морква, буряк, часник, цибуля, шпинат, хрін, помідори, яблука, гарбуз, смородина). Необхідно звести до мінімуму споживання рафінованих та термічно оброблених продуктів. У раціоні повинні бути бобові, горіхи, які виконують роль природних імуномодуляторів.
Специфічна профілактика
Зустріч з вірусом без захисних антитіл призводить до хвороби. Антитіла з'являться, якщо раніше вже перехворіли, або після щеплення. Ми неодноразово радили робити його заздалегідь, проте щепитися не пізно протягом всього періоду епідсезону. Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей відвернути смертельні наслідки хвороби
Довідково: Незначна кількість проведених щеплень забезпечує індивідуальний захист щеплених, проте не створює загальний імунний прошарок серед населення.
Лікування
Боротьба організму з грипом та ГРВІ не вимагає пігулок. Необхідно не заважати організму з вірусом впоратися. Запам’ятайте, що грип і вірусні інфекції не лікуються антибіотиками. Антибіотики не зменшують, а навіть збільшують ризик ускладнень.
Особи із груп ризику при нездужанні повинні одразу звернутися по допомогу лікаря.
Обов'язково зверніться до лікаря, якщо:
˗ помітили виражену тяжкість стану при помірних симптомах ГРВІ;
˗ не збивають високу температуру парацетамол та ібупрофен;
˗ посилився кашель та знизилася його продуктивність;
˗ глибокий вдих призводить до нападу кашлю;
˗ відчули погіршення після покращення;
˗ відсутнє покращення самопочуття на четвертий день хвороби;
˗ тримається підвищена температура тіла на сьомий день хвороби.
Терміново потрібен лікар при:
˗ втраті свідомості;
˗ судомах;
˗ утрудненому диханні, задишці, відчутті нестачі повітря;
˗ інтенсивному болю де завгодно;
˗ навіть помірному болю в горлі за відсутності нежиті;
˗ коли болить голова і хворий блює;
˗ набряклості шиї;
˗ висипці, яка не зникає при натисканні на неї;
˗ температура тіла вище 39° С, яка не починає знижуватися через 30 хвилин після застосування жарознижувальних засобів.
Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання та здатне зберегти життя Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами.

 

 

© 2016 Костянтинівська міська рада.
Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт.
logo gray small
logo footer
85114, м.Костянтинівка, вул.Правобережна, 260
Тел./факс приймальні: +38 062 724-36-10
Для відправлення запиту на отримання публічної інформації:
тел./факс: +38 062 724-03-93 E-mail: publ@konstrada.gov.ua  
Для офіційної кореспонденції:
E-mail: kon.v@dn.gov.ua